Udbryderkongen Carl August Lorentzens Livshistorie – fortalt af en grandnevø

- fortalt af en grandnevø

Book Cover: Udbryderkongen Carl August Lorentzens Livshistorie - fortalt af en grandnevø
Editions:Paperback (Danish) - 1. oplag
ISBN: 978-87-93162-12-9
Size: 150.00 x 218.00 mm
Pages: 291

Carl August Lorentzens livshistorie, fortalt af en grandnevø, er et eventyr, en romanbiografisk mosaik, krydret med et væld af illustrationer, der fører læseren tæt ind på livet af en ukuelig charmør og gentlemantyv, der kunne tømme ethvert pengeskab og lænse velhavende borgere og juvelbutikker for værdier. Men Carl August var ikke kun en ivrig tyv og virtuos udbryderkonge. Han var også en begavet kunstner, der malede, tegnede, snittede i træ, producerede kunsthåndværk og derudover brillerede som habil skakspiller.

Bogen er fysisk tilstede i alle Arnold Busck butikker, samt flere andre kædebutikker, men kan også bestilles hos alle andre boghandlere samt boghandlerportaler, her et par direkte links:

Køb bogen via diverse boghandlere, diverse bogportaler, som e-bog eller hos Museumsbutikken i Horsens Statsfængsel/Københavns Politimuseum.

 ISBN: 978-87-93162-12-9

eller direkte fra forlaget.

KR. 279,00 plus porto 

Published:
Publisher: Skaarups Forlag
Editors:
Illustrators:
Cover Artists:
Genres:
Excerpt:

Bogen, udkommet den 3. september 2015, er på 292 sider. Den følger Carl Augusts liv fra fødslen den 11. oktober 1896 til hans død i Horsens Statsfængsel den 1. juni 1958. Bogen er en romanbiografisk fortælling. Den er spækket med gengivelser af Carl August egne kreative udfoldelser, malerier, træsnit og kunsthåndværk. Derudover indeholder bogen et større antal københavnerbilleder fra forskellige tidsperioder i hans liv, og sidst men ikke mindst underbygges Carl Augusts liv med avisartikler, fotos og dokumenter fra politiets arkiver.  Hermed fortælles en gribende historie om et menneske, der levede det meste af sit liv bag tremmer, men, når han var ude af fængslet, var en sand virtuos, når det gjaldt at brække pengeskabe op og plyndre private hjem og butikker for værdier.

READ MORE

Carl August var kriminel, en kunstner, men også en levemand, der elskede at strø om sig med omgange på cafeer, restauranter og værtshuse, omgivet af mennesker, der beundrede ham eller blev forført af hans charme og levende væsen.

Lorentzen var ikke en simpel forbryder, men en gentlemantyv: Han brugte aldrig våben og forsøgte kun een gang at gøre modstand. Han var da blevet afsløret efter en langvarig flugt og endte med at blive trængt op i et hjørne af en baggård uden videre flugtmulighed. Carl August endte altid med at blive fanget  og dømt for forbrydelserne (pengeafpresning, hans allerførste forseelse som 16-årig, pengeskabstyverier og ganske almindelige indbrud.)  I fængslet var han velanset, han var en høflig, intelligent fange, der nærmest blev en folkehelt i 1949, hvor han efter adskillige måneders møjsommeligt arbejde havde gravet en tunnel under fængselsgården i Horsens Statsfængsel, der således førte ham ud i friheden. "Hvor der er en vilje, der er der også en vej" skrev han på en seddel ved indgangen til tunnelen.

Desværre nåede han kun at være ude i ganske få dage. En gårdejer og et par karle på en gård i Ølsted i nærheden af Horsens overmandede ham en sen nattetime i gårdens spisekammer. Carl August havde tilbragt flere dage på gården og forsynet sig i spisekammeret om natten. Men han kom desværre til at efterlade sig spor. Det ansporede gårdmanden til at holde vagt. Kun få dage efter sin flugt sad Carl August igen i Horsens Statsfængsel. PH skrev en lang artikel, hvori han plæderede for Carl Augusts benådning. Det kom der så ikke noget ud af, Carl August kom i straffecelle i tre måneder og fortsatte sin forvaringsdom.  Mange sympatisører havde ondt af ham og skrev breve og kort til ham fra nær og fjern. Han fik blandt andre en ven i forfatterinden Karen Stampe Bendix. Det førte igen videre til et venskab med en overretssagfører, hos hvem han senere fik ophold i en kortere periode i 1955.

En lektørudtalelse fra DBC, Dansk Biblioteks Central lyder i uddrag således i sin vurdering:

“En unik historie fortalt med indlevelse og en fin fornemmelse for dens rette samfundsmæssige sammenhæng. De mange fotos og øvrige flotte illustrationer skaber en god ramme for fortællingen”

læs mere om bogen på www.udbryderkongen.dk

Se video fra udgravningen og reetableringen af Carl Augusts tunnel, som åbnede den 20. maj 2017.

COLLAPSE
Reviews:Niels Rod wrote:

Hej Jan Patrick
Jeg er lige blevet færdig med din bog. Det er en aldeles fortryllende bog. Jeg er helt forpustet efter at have været med Carl August på alle hans natlige togter. Det opleves i bogen som om du følger ham dag for dag, ja time for time.
Han var et usædvanligt menneske, og jeg synes Piet Hein ser rigtigt. Carl August kunne være blevet en stor opfinder, som Piet Hein selv. Eller måske en fremgangsrig forsker. Mon ordet opgivelse og at give op fandtes i Carl August ordbog, jeg tror det ikke.
Niels Rod